Boktips
Mattillåtet av Gisela Van Der Ster
Vet inte om den finns att få tag på längre men den borde alla läsa.

Älska din kropp som den är av Astrid Longhurst
En bok som steg för steg lär dig att acceptera din kropp och älska dig själv som du är, inuti och utanpå. Den visar dig hur en positivare kroppsuppfattning kan förändra ditt liv och hjälper dig även att se bortom dina nuvarande gränser och visar dig vägen mot ett nytt sätt att tänka och vara. Älskar denna bok, brukar ha som vana att läsa den några gånger per år.

Jätten i spegeln av Helene Arkhem

Varje dag har vi en liten tävling av Hanna Österberg

Bli vän med kroppen och maten av Camilla Porsman

Genom helvetet av Tina Nordlund

Inre hungern av Marianne Apostolides

När mörkret kom av Lina Strandberg

Då fanns ingen nåd av Ann Hörnfeldt

The best little girl in the world av Steven Levenkron

Ludenben av Katarina Samuelson

Sluta svälta! av Heléne Glant

Sluta hetsäta! av Heléne Glant

Så här kan man förebygga och behandla ätstörningar av Heléne Glant

En anorexisaga av Mea Suhonen Frohm

Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo

Zebraflickan av Sofia Åkerman

Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel! av bl.a Gisela Van Der Ster

Innanför av Jan Nordström

Normal och fin av Caroline Eriksson

Malva av Caroline Lagercrantz

Mimmi och skuggornas härskare av Sirpa Johansson

Ätstörningarnas hemliga språk av Peggy Claude-Pierre

I himlen får jag äta av Camilla Dahlberg

De kallade mig Ise av Madeleine Krell

Evelyn Spöke av Maria Hede

Fri från bulimi av Irene Sjögren

Spegelproblemet av Anna-Karin Lindh Hedin

Nej tack, jag åt nyss! av Anna Lena Brundin

Strandlöpare Sandlöpare av Johanna Nilsson

Vårfrost av Anna Ehn

Fick med dom flesta tror jag. Själv har jag nästan läst alla. Dom (flesta) finns att köpa på bokaffärer eller så kan ni kolla på Bokus, Adlibris eller CDON. Eller så kan ni ju gå och låna på bibblan om ni inte vill köpa böckerna :-)

Sandra svarar

Daniela om Ätstörning UNS:
Jag vet inte om jag kan säga att jag har haft ätstörningar. Jag har som inte ångest för om jag äter nått och tänker "shit jag kommer bli fet". Det är mer så att jag äcklas av mat. Det är bättre nu men förut hade jag perioder då det var hemskt. Jag klarade inte av att äta. Och jag har än idag problem ibland. Vissa perioder kan jag känna att jag bara vill gråta när jag ska äta för det äcklar mig så otroligt mycket. Jag har haft så i ungefär 2års tid nu. Vissa perioder kunde jag gå en hel vecka utan att äta någon riktigt måltid. Jag kunde rasa flera kilon på kort tid och mina vänner var väldigt oroliga. Jag ville inte gå ner i vikt, men visst när jag gjorde det blev jag som ändå nöjd på ett sätt. Det kan vara en pina att tvinga i mig mat vissa dagar men jag gör det för jag vet att jag måste för att min kropp ska må bra.
Kan jag kalla det en ätstörning?

Sandra svarar:
Ingen tvekan om saken. Att gå en hel vecka utan att äta någon riktig måltid är inte normalt. Jag tycker det låter litegrann som att du ljuger för dig själv. Du intalar dig själv att du äcklas av mat och inte klarar av att äta. Men samtidigt säger du när du tappar vikt blir du nöjd. Vi behöver mat, vare sig vi vill eller ej. Nånting måste du tycka om? Frukt? Soppa? Kyckling? Glass? Godis? Vad det än är - ät det! Bättre du får i dig något än ingenting alls. Smoothies, milkshakes, juice och liknande brukar vara lättare att få i sig än fast föda om man saknar hungerkänslor. En smoothie går dessutom att variera i oändlighet! Men jag skulle också rekommendera dig att gå och prata med någon eller kanske gå till en dietist. Jag vet inte riktigt om jag tror på att dina problem bottnar i att du blir äcklad av mat.. utan kanske har du några hjärnspöken i bakhuvudet som måste jobbas bort. Lycka till!

Victoria's Secret Fashion Show 2009Marisa Miller och Izabel Goulart

Ikväll sändes Victoria's Secret Fashion Show 2009 och jag satt bänkad (och nysolad) precis som jag skrev att jag skulle göra, i min andra blogg. Jag kan tänka mig att många av er satt och avundades deras "perfekta" kroppar och önskade att det var era.

Men tro mig, det gör ni inte. Sanningen bakom deras kroppar är plågsam självsvält och överdriven träning. Jag lovar er att dom flesta (jag säger inte alla) har grova ätstörningar. I år var det värre än någonsin, nästan alla såg ut som skelett. Undernärda och sjuka med en jävla massa brun utan sol. Det är inte fint! Tänk då också på att kameran lägger på ett X antal kilon så i verkligheten ser dom ännu värre ut.

Ni har säkert hört och läst att det är många modeller som har dött på catwalken. För att vara modell är inte alls så jävla glamouröst som det låter. Jag håller ju själv på mycket med det och jag vet hur det går till. Nä, jag hoppas dom har ätit upp sig lite inför Victoria's Secret Fashion Show 2010. Och kom ihåg tjejer, deras kroppar är inget att sträva efter! Man mår inte bra av att se ut sådär. Kroppen och organen tar så mycket skada så ni anar inte..

Fast jag måste såklart lägga till att dom är otroligt vackra allihopa. Men dom skulle vara trippelt så mycket vackrare och snyggare om dom la på sig ett par kilon. Dessutom skulle dom MÅ bättre.

Sandra svarar

Carro (mailadress borttagen) om Ätstörning UNS:
Jag har en fråga, jag är missnöjd med min kropp i form av att jag tycker att jag är för smal och vill gå upp i vikt men det kan väl inte innebära att jag har en ätstörning?
Dessutom: Visst, jag får ångest när jag ätit godis och så ibland, inte för att det kan få mig att gå upp i vikt utan enbart för att jag vet att det är onyttigt och att jag kanske borde tagit en frukt istället för en skål godis liksom.
Och jag tänker ibland på vikt, men bara just på att gå upp i vikt aldrig ner. Jag ligger under 20 i BMI och vill verkligen gå upp eftersom det ohälsosamt att ligga på det BMI jag har. Men inget verkar funka för mig, kan helt enkelt inte upp i vikt.

Sandra svarar:
Börjar med att säga att jag "rättat till" texten lite för att det ska vara enklare att läsa.
Du skriver att du VILL gå upp i vikt och att du har ett BMI under 20 vilket betyder att du även bör gå upp i vikt för att nå ett hälsosamt BMI. För att gå upp i vikt måste du helt enkelt äta mer än vad du gör av med. Du måste alltså öka ditt matintag, kanske komplettera med näringsdrycker (finns att köpa på Apotek och Hälsokost). Går du inte upp i vikt så äter du inte tillräckligt.

Och vem säger att godis är onyttigt? Visst, det innehåller ingen direkt näring utan mer "tomma kalorier" som det så fint kallas men det är fruktansvärt nyttigt för själen enligt mig. Så man ska aldrig utesluta eller undvika något. Man ska kunna äta allt!

Jo, man kan ha en ätstörning om man är för fixerad på att gå upp i vikt. Gör det inte till en sån stor grej och tänk inte på det hela tiden. Mat är något man behöver för att överleva och all sorts fixering kring mat och vikt är dålig. Vare sig det gäller att gå upp eller ner i vikt.

Jag skulle råda dig till att kanske ta kontakt med en dietist för att få tips och råd. Annars så finns det bara ett sätt och det är ääääät ääääääät! Frukost, lunch, middag och mellanmål. Gillar du nötter så är det jättebra, nyttiga fetter och mycket energi. Ta några nävar då och då! Lycka till! :-)


Ätstörning UNS

Ätstörning UNS (Utan Närmare Specifikation) kallas varianter av ätstörningar som inte kan uppfyller kraven för exempelvis Anorexia Nervosa (Självsvält), Ortorexi (Överdriven träning och kontrollerat matintag), Bulimia Nervosa (Hetsätning med kompensatoriskt beteende) eller BED (Binge Eating Disorder, hetsätning utan kompentsatoriskt beteende). En person med en UNS-ätstörning kan ha samma symtom som en person med Anorexi eller Bulimi men avviker på något sätt. Till exempel att inte menstruationerna uteblivit.

ALLA som har någon form av problem med mat och vikt har en Ätstörning UNS. Det finns milda varianter och det finns allvarliga. Ta tag i det och sök hjälp innan det går för sent!

- Tänker du ofta på mat och vikt?
- Är du missnöjd med din kropp?
- Tränar du överdrivet?
- Kräks efter måltider?
- Går du ofta på diverse dieter?
- Väger du dig ofta?
- Får du ångest efter du har ätit?
- Ångest efter godis, snacks, efterätter etc?
- Är du fixerad vid att äta nyttigt?
- Vill/försöker du gå ner i vikt trots att du är normalviktig?
- Lyssnar du på ditt huvud istället för din kropp?

.. har du svarat ja på någon av frågorna så har du någon form av ätstörning.

För att ha en UNS-ätstörning behöver man inte ha någon speciell kroppsvikt. Man kan vara underviktig, normalviktig, överviktig eller grovt överviktig. En ätstörning sitter inte i vikten, utan i huvudet. Har man ett osunt förhållande till mat eller till sin kropp på något sätt så har man en ätstörning.


Bulimi (Bulimia Nervosa)

Likt Anorexi och andra ätstörningar så är det vanligtvis unga tjejer som drabbas men det finns även många killar. Orsaken till ätstörningar öht varierar. Det kan bero på psykiska problem, ideal, dödsfall, pubertet, familjekris, depression, en vanlig bantning som gått för långt.. för att bara nämna några.

Den som har Bulimia Nervosa hetsäter i perioder då man känner en stark längtan efter mat och godis. Detta sker samtidigt som man försöker gå ner i vikt. Det är en stark konflikt mellan längtan efter mat och viljan att gå ner i vikt och för att klara av konflikten så framkallar man kräkningar eller använder laxermedel efter hetsätningen. Ofta genomför man bantningskurer, fastar och motionerar överdrivet. Hetsätningsperioder följs ofta av starka skamkänslor.

Det finns likheter mellan Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa när det gäller rädslan att bli tjock och längtan efter att gå ner i vikt. Det är inte ovanligt att Anorexi övergår i Bulimi. Ungefär hälften av de som haft Anorexi får sedan Bulimi. 

Bulimi kan också ge omfattande medicinska komplikationer. Det finns risk för bestående skador efter hetsätning i kombination med laxermedel och/eller vätskedrivande medel. Man kan få frätskador på tänderna efter upprepade kräkningar och obalans i kroppens saltnivåer.

Symtom för den som har Bulimi:
- Svälter ofta hela dagen för att sedan inleda en hetsätningsattack
- Blir ofta nedstämd och deprimerad efter perioder med hetsätning
- Isolerar sig och undviker ofta att äta tillsammans med andra
- Är hela tiden rädd för att gå upp i vikt 
- Är mån om att ingen i omgivningen ska få reda på problemen
- Tänker jämt på mat och kalorier och motionerar överdrivet
- Känner sig överviktig och tjock trots undervikt
- Kan få hormonella störningar
- Uppfattar ingen annan som överviktig
- Magont och förstoppning
- Frätskador på tänderna efter kräkningar
- Går inte nödvändigtvis ner i vikt
- Kräks efter måltider och/eller hetsätningsattacker

Den som har Bulimi är ofta normalviktig eller lätt till måttligt över- eller underviktig. Det är därför svårt för omgivningen att upptäcka sjukdomen. Har man alla symtom på Bulimi men har ett BMI under 17.5 så ligger man ändå under diagnosen Anorexia Nervosa. Konstigt nog. Jag har inga egna erfarenheter av Bulimi men jag känner många som lider av sjukdomen och jag har läst väldigt väldigt mycket om den.


Om Anorexi (Anorexia Nervosa)

Anorexia Nervosa betyder Nervös Aptitlöshet. Vilket är väldigt skrattretande egentligen, då aptit är det sista man saknar. Hungern river sönder en inifrån 24 timmar om dygnet. Vanligtvis är det unga tjejer som drabbas men det finns även många killar. Orsaken till ätstörningar öht varierar. Det kan bero på psykiska problem, ideal, dödsfall, pubertet, familjekris, depression, en vanlig bantning som gått för långt.. för att bara nämna några.

Viljan att gå ner i vikt hänger ganska ofta samman med andra psykologiska faktorer, som att man ställer orimligt höga krav på sig själv och har ett stort behov av kontroll. Det finns likheter mellan Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa när det gäller rädslan att bli tjock och längtan efter att gå ner i vikt. Det är inte ovanligt att Anorexi övergår i Bulimi. Ungefär hälften av de som haft Anorexi får sedan Bulimi. 

Symtom för den som har Anorexi:
- Är hela tiden rädd för att gå upp i vikt
- Förlorad menstruation (minst tre för att uppfylla kriterierna för AN)
- Tänker jämt på mat och kalorier. Bestämmer i förväg matintag och motion.
- Känner sig tjock trots undervikt
- Isolerar sig socialt, drar sig undan vänner etc
- Använder laxeringsmedel eller vätskedrivande för att gå ned i vikt
- Får förstoppning och magont
- Koncentrationssvårigheter
- Fixerad vid sin kroppsform och vikt
- Ändrar matvanor
- Tvångstankar
- Sömnproblem
- Lättretlig
- Framkallar ibland kräkningar eller på annat sätt kompenserar
- Undervikt (ett BMI under 17.5 - Normalt BMI ligger på 20)

För att uppfylla kriterierna för diagnosen Anorexi så krävs en hel del. Men bara för att man inte får diagnosen så betyder det inte att man inte är sjuk. Då lider man av antingen Anorexia light eller Ätstörning UNS (som jag ska förklara mer om sen). Runt 0,2-0,4 procent av alla unga kvinnor uppfyller de diagnostiska kriterierna för Anorexi.

En person med Anorexi blir expert på att ljuga och att manipulera sin omgivning. Allt för att slippa äta. Lägg också märke till att jag aldrig skriver "Anorektiker" utan "En person med Anorexi". Anorektiker finns inte, för man är väl knappast en Cancer eller ett Tourettes Syndrom om man lider utav det. Nope, och Anorexi är som vilken sjukdom som helst.


Följ bloggen med Bloglovin'

Följ min blogg med bloglovin

Anorexi..si si NO!Hola Chicos! Mitt första inlägg i denna blogg. Kan berätta lite kortfattat om syftet med denna blogg. Jag fick diagnosen anorexi för snart 10 år sedan. Slutade med all behandling den dagen jag fyllde 18. Jag ser inte mig själv som helt frisk idag, men friskare än så här blir jag nog aldrig. Ärren kommer alltid att finnas kvar men jag ska se till att aldrig mer få några nya djupa sår. Skråmor klarar jag. Har man nästan dött av blodförlust så är lite näsblod ingenting. Vad jag menar är att man alltid måste räkna med motgångar. Ett steg bakåt och två fram.

Jag vet hur jag ska hantera min sjukdom, hur jag kan hålla den i schack och jag vet vad jag ska göra för att må bra. Ibland ramlar jag ner, men jag ställer mig alltid upp igen. Det är det viktigaste. Det spelar ingen roll hur många gånger man faller eller hur länge man stannar där nere, det enda som räknas är att man tar sig upp igen. 

Jag driver vanligtvis bloggen SANDRANORDIN.COM som handlar om mig och mitt liv, skönhet, shopping, kläder etc. Från första början var det väl meningen att jag även skulle skriva om anorexi och ätstörningar. Men ju längre distans jag fick till sjukdomen desto mindre ville jag skriva om den. Att blanda något så viktigt och stort med mascaratips och snygga klänningar kändes fel.

Men jag vill hjälpa. Jag vill inte ha haft denna vidriga sjukdomen halva mitt liv helt i onödan. Jag kan ärligt talat säga att jag har mer kunskap än en dietist, psykolog, ätstörningsterapeut och allt vad dom nu heter. Eller ja, ni förstår vad jag menar. Jag ser mig själv som en expert på ätstörningar eftersom jag levt med det i nästan tio år. För under alla år har jag varit fullt medveten om vad jag har gjort. Jag har aldrig förnekat min anorexi. Jag har vetat sen dag ett. 
 
Jag vill utrota anorexin. Den växer och växer, kryper ner i åldrarna, förstör liv, TAR liv. Så i denna lilla blogg kommer ALLT som har med anorexi (och andra ätstörningar som bulimi, ätstörning UNS etc) att tas upp. Jag ska hjälpa er. Nu kör vi. Är ni redo?

Ps. Denna blogg är på alla sätt kopplad till min vanliga blogg. Den ligger på samma domän och på samma inlogg, men jag ville att den skulle ha ett eget namn, det är därför den heter "anorexibulimi.blogg.se" istället för "sandranordin.com/anorexibulimi". Vill ni kontakta mig så mailar ni mig på anorexi@hotmail.com

RSS 2.0