Om Anorexi (Anorexia Nervosa)

Anorexia Nervosa betyder Nervös Aptitlöshet. Vilket är väldigt skrattretande egentligen, då aptit är det sista man saknar. Hungern river sönder en inifrån 24 timmar om dygnet. Vanligtvis är det unga tjejer som drabbas men det finns även många killar. Orsaken till ätstörningar öht varierar. Det kan bero på psykiska problem, ideal, dödsfall, pubertet, familjekris, depression, en vanlig bantning som gått för långt.. för att bara nämna några.

Viljan att gå ner i vikt hänger ganska ofta samman med andra psykologiska faktorer, som att man ställer orimligt höga krav på sig själv och har ett stort behov av kontroll. Det finns likheter mellan Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa när det gäller rädslan att bli tjock och längtan efter att gå ner i vikt. Det är inte ovanligt att Anorexi övergår i Bulimi. Ungefär hälften av de som haft Anorexi får sedan Bulimi. 

Symtom för den som har Anorexi:
- Är hela tiden rädd för att gå upp i vikt
- Förlorad menstruation (minst tre för att uppfylla kriterierna för AN)
- Tänker jämt på mat och kalorier. Bestämmer i förväg matintag och motion.
- Känner sig tjock trots undervikt
- Isolerar sig socialt, drar sig undan vänner etc
- Använder laxeringsmedel eller vätskedrivande för att gå ned i vikt
- Får förstoppning och magont
- Koncentrationssvårigheter
- Fixerad vid sin kroppsform och vikt
- Ändrar matvanor
- Tvångstankar
- Sömnproblem
- Lättretlig
- Framkallar ibland kräkningar eller på annat sätt kompenserar
- Undervikt (ett BMI under 17.5 - Normalt BMI ligger på 20)

För att uppfylla kriterierna för diagnosen Anorexi så krävs en hel del. Men bara för att man inte får diagnosen så betyder det inte att man inte är sjuk. Då lider man av antingen Anorexia light eller Ätstörning UNS (som jag ska förklara mer om sen). Runt 0,2-0,4 procent av alla unga kvinnor uppfyller de diagnostiska kriterierna för Anorexi.

En person med Anorexi blir expert på att ljuga och att manipulera sin omgivning. Allt för att slippa äta. Lägg också märke till att jag aldrig skriver "Anorektiker" utan "En person med Anorexi". Anorektiker finns inte, för man är väl knappast en Cancer eller ett Tourettes Syndrom om man lider utav det. Nope, och Anorexi är som vilken sjukdom som helst.

Namn:
Spara uppgifterna?

Mailadress: (publiceras inte)

Blogg:

Kommentar:

RSS 2.0