Vad som händer i hjärnan och kroppen vid svält

Hjärnan
Såhär är det. När man har en ätstörning och svälter sig själv så är det väldigt svårt att låta bli att tänka på mat. Det är vad man gör 24 timmar om dygnet varje dag. Därför stämmer inte Anorexia Nervosa som faktiskt betyder "nervös aptitlöshet" för aptit är det sista man saknar. Alla människor, oavsett om man har en ätstörning eller ej - tänker på mat om man har fått i sig för lite. Det spelar ingen roll om man gör det frivilligt eller ofrivilligt, under en lång period eller bara under en dag. Detta är helt normalt och tyder bara på att överlevnadsinstinkten fungerar som den ska.

Humöret påverkas givetvis väldigt mycket det också, man blir lättirriterad.. har svårt att koncentrera sig etc etc beroende på vilka ämnen i kroppen man saknar. Humorn försvinner för nästan alla och beslutsångest är extremt vanligt. Att välja 1 eller 2, A eller B är påfrestande och i stort sett omöjligt. Oavsett vad det gäller. Detta för att hela systemet ställer in sig på att överleva, hjärnan drabbas av stresstillstånd och då är det väldigt svårt att fatta beslut och skratta. Tvångstankar är också väldigt vanligt. Nästan alla som svälter har en eller flera tvångstankar. Ju längre man svälter desto mer förstärks tvångstankarna.

Man får inga bestående men på hjärnan om man tänker långsiktigt men däremot förvärras hela situationen ju längre man svälter. Man tappar inga hjärnceller men däremot så försvinner en liten mängd protein. Man kan alltså bli fri från alla svältsymtom i hjärnan om man bara börjar äta. Kom ihåg att hela kroppen går på sparlåga och fungerar annorlunda än vanligt. Om man tex bränner sig på spisen så tar det längre tid än normalt att känna smärtan. Detta är såklart inte bra. Det är reaktionsförmågan som försämras. Allt i hjärnan går långsamt vid svält.

Kroppen

Man kan svälta oavsett vad man väger. Man kan väga 200kg och vara undernärd. Vikten spelar ingen roll i detta sammanhang. Det är mycket som händer i kroppen vid svält, och även om ett blodprov visar att allt står rätt till i kroppen så behöver inte det vara sant. Saltbrist och uttorkning kan nämligen få blodproven att visa fel. Jag ska berätta mer om det sen. Här kommer ett litet kollage med vad som händer i kroppen när du saknar vissa ämnen.


Postat av: Nea

Åh, det här inlägget ska jag spara. Kan vara bra att läsa lite då och då. Bra att se vilka saker det är som orsakar olika problem. Så kan man kanske inse att kolhydrater inte bara är något dåligt som man ska undvika så mycket som möjligt (jag har rätt lätt för att tänka så om kolhydrater och fett. Typ att det enda viktiga är protein, vitaminer och minaraler)

2010-01-17 . 14:30:43
Blogg: http://fuckingfake.blogg.se/
Postat av: Miss C

Superbra sammanfattning med vad som händer när man utesluter protein/fett/kolhydrater osv. Super verkligen!!!

2010-08-12 . 23:32:49
Blogg: http://missc.se/
Postat av: Mia

Undrar lite vart du fått kollaget ifrån eller källor för det är ju jätte intressant! :)

2010-11-26 . 01:58:18Namn:
Spara uppgifterna?

Mailadress: (publiceras inte)

Blogg:

Kommentar:

RSS 2.0